Erikoiskilpailut

Seinäjoki-Race

Ryhmäajo lämminverisille, 2100 m.

Raviurheilua intohimoisesti harrastaneen seinäjokelaisen urheilumiehen, toimittaja Anssi Kamisen ideoimana 1975 käynnistynyt Seinäjoki-ajo vakiinnutti heti ensi kerralla asemansa suomalaisen suurkilpailusesongin avaajana.

Vuosikaudet kevään ensimmäisenä varsinaisena suurkilpailuna Seinäjoki-ajo oli varsinkin alkuaikoinaan uusien tulokkaiden perinteinen debyyttikisa. Joka vuosi yleisön eteen ravasi tuoreita jenkkituonteja ja ne usein myös korjasivat voittopokaalit. 18 ensimmäisestä Seinäjoki-ajosta 13 päättyi USA-syntyisten hevosten voittoon.

Seinäjoki-ajossa on nähty aina aikansa upeimmat menijät jopa jonkinlaisen "tähtikultin" luoneita Charme Asserdalia ja BWT Magiciä myöten.

Seinäjoki-ajo on edelleen, kevään taittuessa kesää kohti, se vanha tuttu kuuman ravikesän " lähtölaukaus", joka viimeistään saa hevoshenkisten "veret liikkeelle": Tästä se taas alkaa. Ravikesä. Kilpailu on nykyään nimeltään Seinäjoki-race. Siirry tästä kilpailun omalle sivulle.

 
Seinäjoki-ajon voittajat

Palaa sivun alkuun.

Ilkka-ajo/ Kasvattaja-ajo 

3-4 -vuotiaille lämminverisille ja 4-5 -vuotiaille suomenhevosille.

Ensimmäinen Kasvattaja-ajo oli radan ohjelmassa vajaat 30 vuotta sitten, vuonna 1979.

Joka vuosi sekä suomenhevosten että lämminveristen Kasvattaja-ajo on esitellyt yleisölle joukon mielenkiintoisia "tulevaisuuden tähtiä", joista monen ura on kantanut sittemmin rodun huippujen joukkoon asti.

Moni Ilkka- / Kasvattaja-ajon kunnialistan voittajista on ansainnut meriittejä myös siitoksessa, esimerkiksi heti jo ensimmäisen lämminveristen Kasvattaja-ajon voittanut, laihialaisen Hietasen perheen kotikasvatti, Golmin, on myöhempinä "mammavuosinaan" pyöräyttänyt maailmaan mm. neljä valiojuoksijatammaa, nopeimpana niistä 15,9a - ennätyksen ravannut Minnie Pride.

Mukaan pääsevät nykyisin Etelä-Pohjanmaan Hevosjalostusliitto ry:n lisäksi Keski-Pohjanmaan Hevosjalostusliitto ry:n ja Svenska Österbottens Hästavelsförbund rf:n alueella syntyneet varsat. Sekä lämminveristen että suomenhevosten kilpailussa on mukana kaksi ikäluokkaa. Edellä mainitut seikat tuovat Ilkka-/ Kasvattaja-ajoon uudenlaista laveutta ja laatua.

Raviurheilu on dramatiikkaa täynnä: voiton riemua, unelmia ja odotuksia, pettymyksen kyyneleitä..., upeita nuoria hevosia, vauhdin hurmaa, radalla ja radan varressa.

Sitä kaikkea tarjoaa Ilkka-/ Kasvattaja- ajo tulevanakin syksynä.

Kasvattaja-ajon säännöt vuodesta 2014  PDF
Ilkka-/ Kasvattaja-ajon voittajat 

Ilkka-ajoon maksetut hevoset vuonna 2016 (karsinnat 4-vuotiaille lämminverisille torstaine 13.10. 3-vuotiaille lämminverisille perjantaina 21.10. 4- ja 5-vuotiaille suomenhevosille perjantaina 11.11. ja finaalit maanantaina 5.12.2016)
Päivitetyt listat 6.10.2016

Palaa sivun alkuun.

Malja-ajo

Ryhmäajo 3-vuotiaille suomenhevosille, 1600 m.

Malja-ajon voittajat PDF

Pitäjänmestaruus-ravit

Kohta kolmekymmentä vuotta on Seinäjoella kilpailtu pitäjien kesken alueen "raviherruudesta".

Pitäjämestaruusajon säännöt:

Kilpailu ajetaan ennalta määrätyissä sarjoissa, joihin on osallistumisoikeus pitäjämestaruusjoukkueisiin (ent. Vaasan lääni) ilmoitetuilla hevosilla. Sarjoihin ei oteta ulkopuolisia hevosia. Joukkueet on ilmoitettava Seinäjoen raviradan toimistoon viimeistään ilmoittamispäivää edeltävänä työpäivänä. Hevosta ilmoittaessa on mainittava joukkue, jota edustaa.

Kunkin pitäjän joukkueeseen saa kuulua 2 hevosta molemmista roduista. Paremmuus lasketaan sijapistein siten, että voittaja saa 1 pisteen, toinen 2 pistettä jne. Hylkäys tai poisjäänti tuovat joukkueelle 17 pistettä. Vain joukkueen kolmen parhaan hevosen sijapisteet lasketaan lopputuloksiin.

Kilpailun voittaa joukkue, jolla on pienin pistemäärä kolmella hevosella. Pisteiden mennessä tasan ratkaisevat ensin ykkössijat, kakkossijat jne. Täysi joukkue voittaa vajaan joukkueen tasapisteissä. Kilpailuoikeuden ratkaisee omistajan kotipaikka. Mahdollisissa karsinnoissa karsitaan ensin vajaat joukkueet, sen jälkeen suurimman yhteisajan omaava joukkue.

Mestaruusajossa kilpaillaan Vaasa Oy:n lahjoittamasta kiertopalkinnosta, jonka voittajajoukkue saa vuodeksi haltuunsa. Voittajapatsaan on valmistanut taiteilija Oiva Lohiluoma. Pitäjämestaruusosalähtöjen voittajille kunniapalkinnot. Voittajajoukkueen jäsenille loimet sekä kunniakirjat.

Pitäjämestaruusravien voittajat PDF

Palaa sivun alkuun.

Murto-ajo

"Kesän puolivälissä kuitenkin rata oli sellaisessa kunnossa, että Murto saattoi ravata ennätysnumeroiksi 2.58,8... Kun Murron aika oli otettu Ajantiedon tarkistamilla kelloilla ja kaikki neljä näyttivät samaa aikaa, niin saattoi kuuluttaja tiedoittaa: - Tämä on historiallinen hetki. Suomalainen hevonen ensi kertaa kahdella kilometrillä rikkoi kolmosen.

Ja sitten huudettiin eläköötä sekä heiteltiin niin hevosen omistajaa (Eino Koskinen, Helsinki) kuin sen ajajaakin (Kauko Eestilä) ilmaan. Tämä historiallinen hetki koettiin Seinäjoella 13.7.1929 illalla klo 20 maissa. "

Lainaus Heikki Pehkoranta: Harja hulmuten, Etelä-Pohjanmaan Hevosjalostusliitto ry:n historia

Murron kokonaisaika 2.58,8/2000 m tekee kilometriaikana 1.29,4.

Murto-ajon voittajat 

Palaa sivun alkuun.

Etelä-Pohjanmaan Hevosjalostusliitto ry
Ravitie 9
60120
Seinäjoki
06 428 9200
seinajoen.ravit@seinajoenravit.net