Poniraviurheilu

Seinäjoen Ravikeskuksen ponikoulussa tapaat suloisia tallin asukkeja.
Ponimme ovat raviponeja, joilla onnistuu myös ratsastuksen alkeiden opettelu.

Ravit Seinäjoella, ravit, Seinäjoen ravikeskus, pooniravit, ponit, poni

Tietoa poniraviurheilusta

Poniravien ja ponilähtöjen määrä on kasvanut huomattavasti edellisiin vuosiin verrattuna. Lähtömäärien kasvu on johtunut pääsääntöisesti poniravien määrän kasvusta. Uusia harrastajia on saatu hienosti mukaan poniraviurheiluun. Turvallisuusasioihin ponilähdöissä on kiinnitettävä aina erityistä huomiota ja näiden asioiden kertaaminen on jälleen ajankohtaista. Tänä vuonna on ajettu aiempaa enemmän myös montélähtöjä poneille.

Raviponi

Raviponit jaetaan kahteen kategoriaan. A-kategoriaan kuuluvat shetlanninponit, joiden säkäkorkeus on korkeintaan 107 cm ja B-kategoriaan muut puhdasrotuiset ponit ja shetlanninponit, joiden säkäkorkeus on 107,1 - 130 cm.

Raviponit ovat hyviä ja monipuolisia käyttöponeja silloin, kun niitä käsitellään johdonmukaisesti ja oikein. Aktiivisimmat monitoimiponit ovat mukana ratsastus-, ravi-, valjakko- ja näyttelytoiminnassa. Raviponin on oltava puhdasrotuinen.Lisäksi 1.1.1997 jälkeen syntyneeltä ponilta vaaditaan jalostukseen hyväksytty isäori. Esimerkiksi islannin- ja eestinhevonen sekä Norjan vuonohevonen ovat hevosrotuja, joten niillä ei voi kilpailla poniravikilpailuissa.

Sääntö

Ravikilpailuoikeus voidaan myöntää ainoastaan ponille, joka on rekisteröity puhdasrotuisena ponina Suomen Hippos ry:n rekisteriin. Ennen 1.1.1997 syntyneen ponin isäoriin ei tarvitse olla jalostukseen hyväksytty. 1.1.1997 tai sen jälkeen syntyneillä poneilla tulee olla jalostukseen hyväksytty isäori.

1.1.2013 tai myöhemmin syntyneen ponin isäoriilta vaaditaan astutuslisenssi, joka tulee olla maksettu astutusvuonna. Isäoriin tulee olla myös jalostusarvosteltu, jotta jälkeläinen voi saada kilpailuoikeuden.

Raviponin nopeus

Raviponien juoksuennätykset vaihtelevat kilometriajoissa aina 4.00,0 ajasta 1.59,3a aikaan. Viimeksi mainittu on shetlanninponiori Golda Apachen juoksema maailmanennätysaika. B-kategoriassa kilpailevat russponit yltävät vielä nopeampiinkin aikoihin. 

Vuonna 2010 Suomessa ajettiin 431 poniravilähtöä, ja suurin osa kilpailevista poneista on shetlanninponeja, mutta B-kategorian eli ns. isojen ponien määrä kasvaa myös kokoajan.

Linkissä hyödylliset oppaat Raviponiopas ja Mittausopas

Lisää hyödyllistä tietoa löydät suoraan Suomen Hippos ry:n Poniraviurheilu -sivulta.

Ponimonté

Montélähtöjä on ollut tarjolla sekä A- että B-kategorian poneille niin poniraveissa kuin niiden ulkopuolellakin. Kuluvana vuonna kärrylähdöissä sekä montéssa on tehty useampia Suomen ennätyksiä ja taso on noussut kovasti. Myös jockeytyyli on tullut jäädäkseen ponimontéen.

Montè lajina sopii monelle ponille, ovathan ponit usein monipuolisia ja niillä ajetaan sekä ratsastetaan. Monté on kuitenkin vaativa laji sekä ponille että ratsastajalle. Tästä syystä ohjastajien, omistajien, valmentajien ja poniharrastajien vanhempien tulee olla selvillä lajin erityispiirteistä. Ratsastajalta vaaditaan hyvää fyysistä kuntoa, tasapainoa ja hyvää perusratsastustaitoa. Ponilla pitää olla ehdottomasti ratsastettu paljon ja sen täytyy olla ravivarma sekä toimiva kaikissa tilanteissa.

Ravit Seinäjoella, ravit, Seinäjoen ravikeskus, poniravit, ponit, poni

Turvallisuus ja säännöt

Montélähdöissä on Ravikilpailusääntöjen mukaiset vaatimukset ratsastajalta ja nämä vaatimukset pitää huomioida jo ponia montéstarttiin ilmoittaessa. Samat vaatimukset ovat voimassa myös lämmittäessä ponia ratsain kilpailuaikana. Ponin varusteet on oltava turvalliset, ponille sopivat ja oikein kiinnitetyt niin kuin kärrylähdöissäkin. Ponimontéssa turvaliivin käyttö ja kärrylähdöissä potkuremmin käyttö on suositeltavaa.

Poni voi myös käyttäytyä eritavalla kärryistä ajettuna kuin montéssa. Kun ponilla on tarkoituksena ajaa montèa, on ohjastajan ja ponin syytä harjoitella yhdessä hyvissä ajoin ja useampaan kertaan ennen starttiin ilmoittamista. Jos ohjastaja ei tunne ponia entuudestaan, on kilpailutilanne väärä paikka lähteä tutustumaan poniin. Ponin kokeileminen kotona ei riitä valmistautumiseksi lajin aloittamiseen, vaan sillä pitää käydä myös raviradalla harjoittelemassa montéa. Sama pätee myös aloittelevan ponin kärrylähtöön valmistautuessa.

Viime aikoina ponilähdöissä on ilmennyt vaaratilanteita ja niiden välttämiseksi vetoamme, että ohjastajat ja heidän vanhempansa, vastuuvalmentajat sekä raviratojen toimihenkilöt kiinnittävät edellä mainittuihin asioihin vakavaa huomiota. Poniraviurheilun tarkoituksena on olla turvallinen ja kasvattava harrastus, jossa sijoituksen ei tulisi olla tärkeintä. Reilu yhteishenki tulee muistaa kilpailutilanteessakin ja näin kaikille jää kotiin viemisiksi reipas ja iloinen mieli.

Toivotamme turvallista poniraviurheilua kaikille nuorille ja innokkaille harrastajille.

Helena Hyvämäki Nina Malmberg-Salonen
nuorisovastaava / nuorisotoiminnan yhteyshenkilö

Suomen Hippos ry Suomen Montéohjastajat ry

Yhteystiedot

Seinäjoen poniravikoulu

Etelä-Pohjanmaan Hevosjalostusliitto ry
Ravitie 9, 60120 Seinäjoki

Tiedustelut ja tuntivaraukset:
0400-932 397
ma-pe klo 12-15 (muina aikoina tekstiviestillä)

Nuorisovastaava:
Heli Myllykoski, 050-586 0813

Apuohjaajat:

Lakeuden ravinuoret
 

Email: seinajoenponiravikoulu@gmail.com

http://www.seinajoenravit.fi/ponit

Facebook sivut

Etelä-Pohjanmaan Hevosjalostusliitto ry | Ravitie 9 | 60120 Seinäjoki | 06 428 9200 | seinajoen.ravit@seinajoenravit.net