Etelä-Pohjanmaan Hevosjalostusliitto ry, omistajan ja kasvattajan asialla

Ota yhteyttä

Hevoskasvatus ja omistaminen

Suomessa toimii yhteensä 16 alueellista hevosjalostusliittoa. Liitot ovat Suomen Hippoksen jäsenjärjestöjä, jotka toimivat itsenäisinä organisaatioina alueillaan maakunnissa. Hevosjalostusliitot hoitavat lakisääteisiä viranomaistehtäviä yhdessä Suomen Hippoksen kanssa. Hevosjalostusliittojen tavoitteena on edistää alueensa hevosjalostusta ja -kasvatusta sekä lisätä jäsenistönsä hevosmiestaitoja.

 

Hevosjalostusliiton tehtävät:

Hevosjalostusliiton tehtävät:

 • Varsojen ja tuontihevosten tunnistukset

 • Oriiden ja tammojen astutustietojen kerääminen

 • Varsa- ja tammanäyttelyiden järjestäminen

 • Hevosten kasvattajien ja omistajien neuvonta ja palvelu

 • Varsalaitumien ylläpito

 • Suomen Hippoksen kenttäjärjestönä ja verkkona toimiminen

 • Kanavan muodostaminen kasvattajien ja keskusjärjestön välillä

 • Hevosten hyvinvointia edistävien kurssien järjestäminen

 • Ajolupakurssien ja vastuuvalmentajakoulutusten järjestäminen

 • Jäsenistön edustaminen hevosorganisaatioissa.

E-P:n HJL:n alue

E-P.N HJL ry:n jalostusvastaavan tunnistusalue on Alahärmä, Alajärvi, Alavus, Evijärvi, Ilmajoki, Isojoki, Isokyrö, Jalasjärvi, Jurva, Karijoki, Kauhajoki, Kauhava, Kortesjärvi, Kuortane, Kurikka, Laihia, Lappajärvi, Lapua, Lehtimäki, Nurmo, Peräseinäjoki, Seinäjoki, Soini, Teuva, Töysä, Vimpeli, Ylihärmä, Ylistaro, Ähtäri.

 

Lisäksi Liitolle kuuluvat Svenska Österbottenin alueen tunnistukset  Kaskinen, Korsnäs, Kristiinankaupunki, Kruunupyy, Luoto, Maalahti, Maksamaa, Mustasaari, Närpiö, Oravainen, Pedersöre, Pietarsaari, Uusikaarlepyy, Vaasa, Vähäkyrö, Vöyri.

Etelä-Pohjanmaan Hevosjalostusliitto ry Facebookissa

Koulutukset

Etelä-Pohjanmaan Hevosjalostusliitto ry järjestää vuosittain:

 • 1–2 varsa- ja tammanäyttelyä

 • P- ja C-ajolupakursseja ja vastuuvalmentajakoulutuksia tarpeen mukaan

 • hevosalan kursseja ja opintomatkoja.

Tamma- ja varsanäyttelyt

Etelä-Pohjanmaan Hevosjalostusliitto ry järjestää vuosittain 1-2 tamma- ja varsanäyttelyä suomenhevosille ja lämminverisille ravihevosille. Näyttelyissä jalostusarvostellaan suomenhevos- ja lämminveritammat sekä arvostellaan 1–3-vuotiaat suomenhevosvarsat ja 1–2-vuotiaat lämminverivarsat.

 

Suomenhevostammat voidaan käyttötarkoitustensa perusteella arvostella joko juoksija- (J), työhevos- (T tai Ta), ratsu- (R) tai pienhevossuunnalle (P). 

 

 

Etelä-Pohjanmaan Hevosjalostusliitto ry

Etelä-Pohjanmaan Hevosjalostusliitto on perustettu vuonna 1923. Liitto on raviurheilun aluejärjestö, joka järjestää Seinäjoen raviradalla ravikilpailutoimintaa sekä avustaa jäsenseuroja ravikilpailujen järjestämisessä. Liitto hoitaa jalostustoimia, pitää yllä koulutus-, nuoriso- ja poniravitoimintaa, markkinoi ja viestii hevostalousasioista ja hallinnoi Seinäjoen ravikeskuksen kiinteistöjä sekä alueita. Liiton tehtävänä on koota hevoskasvatuksen, jalostuksen tai hevosurheilun edistämiseksi työskentelevät yhdistykset, osakeyhtiöt, osuuskunnat ja seurat liiton toiminta-alueella.

 

Jäsenjärjestöjä liitolla on yhteensä 29, joissa hevosyhdistysten jäsenmäärä on 3 215. Liiton tehtävänä on myös luoda jäsenjärjestöille hyvät edellytykset hevostalouden menestykselle sekä hoitaa lakisääteisiä viranomaistehtäviä yhdessä Suomen Hippos ry:n kanssa. Tehtäviä ovat muun muassa hevosten rekisteröinti, oriin siitokseen käytön valvonta ja näyttelytoiminta. Lisäksi liitto järjestää ajolupakursseja ja koulutusta alueen hevosomistajille ja -harrastajille sekä toimii neuvojana monissa hevostalouden asioissa.