Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevassa Seinäjoen Ravikeskuksen ponikoulussa tapaat suloisia tallin asukkeja. Ponimme ovat raviponeja, joilla onnistuu myös ratsastuksen alkeiden opettelu.

Ota yhteyttä

Ponikoulun ohella järjestämme myös Heppakerhoa, ponisynttäreitä ja monenlaista muuta mukavaa toimintaa.

Ravien aikana lapset voivat leikkiä Muksulassa ja leikkikentällä. 

Ponikoulun tavoitat puhelimitse 0400 932 397, ma–pe klo 12–15 (muina aikoina tekstiviestillä). 

 

 

 

 

Seinäjoen Poniravikoulu

Seinäjoen Poniravikoulu on Suomen Hippos ry:n hyväksymä poniravikoulu, joka toimii Seinäjoen raviradan alaisuudessa ympärivuotisesti. Seinäjoen poniravikoulun osoite on Ravitie 9, 60120 Seinäjoki ja sähköpostiosoite on seinajoenponiravikoulu@gmail.com.

 

Poniravikoulun lisäksi järjestämme myös Heppakerhoa, joka kokoontuu aina tiistaisin. Kausi sisältää yhdeksän kerhokertaa. Hinta on 30 €. Alle 10-vuotiaille ja yli 10-vuotiaille on omat ryhmät.

 

TIEDUSTELUT JA TUNTIVARAUKSET

Puh. 0400 932 397, ma–pe klo 12–15 (muina aikoina tekstiviestillä). 

Ponikoulu tarjoaa ajo- sekä ratsastustunteja sekä erilaisia kursseja. Ponikoululle voi tulla harjoittelemaan kärryillä ajoa tai ratsastamaan irtotunneille taluttajan avustaessa. Vähän osaavammat oppilaat voivat ratsastaa myös ilman taluttajaa. Tunnin jälkeen tuntilainen saa aina purkaa ponilta varusteet ja harjailla ponia. Pienempiä oppilaita avustetaan aina ponien hoidossa.

Ponikoululta voi tilata ponitalutusratsastusta ja -ajoa erilaisiin tapahtumiin. Ota yhteyttä ja kysy myös ponisynttäreistä tai esimerkiksi polttareille ajo-, hoito- ja talutusmahdollisuutta!

Ajotunnit sekä talutusratsastus

 • 30 min

  14 €

 • 45 min

  19 €

 • 70 min

  25 €

 • 10 x -kortti: 10 x 30 min

  130 €

 • 10 x 10 x 45 min

  180 €

 • Kurssit (ellei muuta ilmoiteta)

  140 €

 • Heppakerho, kausimaksu (n. 9 x)

  45 €

Varaa ajo- ja talutustunti hyvissä ajoin. Painoraja ratsastuksessa on 50 kg.

 

Pakkasraja tuntien pitoon on -15 °C, jonka täyttyessä tunnit peruuntuvat. Myös ukkosmyrskyn tai muun poikkeuksellisen sään aikana emme pidä tunteja, vaan siirrämme ne toiseen ajankohtaan. Teethän peruutukset mahdollisimman ajoissa. Peruuttamattomista tunneista perimme normaalin maksun!

Vaatetus on hyvä tehdä aina kelin mukaan, mutta ratsastaessa olisi hyvä olla kengät, joissa on hieman korkoa ja housut, jotka ovat hieman joustavaa materiaalia ja joissa on lisäksi hankaamattomat saumat. Kypärän voit lainata ponikoululta. Saavuthan paikalle vähintään viisi minuuttia ennen tunnin alkua, että pääsemme aloittamaan tunnin sovittuna aikana.

MUUTA HUOMIOITAVAA

Ponimme ovat raviponeja, joilla onnistuu myös ratsastuksen alkeiden opettelu. Pidemmälle edistyneiden ratsastajien kannattaa hakeutua ratsastuskouluihin, joissa ratsukoulutettujen ponien (hevosten) myötä taitojen kehittyminen on mahdollista.

Heinäkuussa poniravikoulu lomailee, ja silloin ei ole tunteja. Ponit pääsevät ansaitulle laidunlomalle! Tunnit alkavat taas pyöriä normaalisti elokuusta alkaen.

Ponikoulun kurssit

AJON ALKEET

 • 5 kurssikertaa

 • Kurssilla opetellaan tunnistamaan ponin varusteet sekä ponin valjastus ja ajaminen

 • Kurssilaisella on oma vaihtuva kurssiponi ja oma henkilökohtainen ohjaaja

 • Kurssin hinta: 140 €

AJON JATKOKURSSI

 • Ajon jatkokurssi on tarkoitettu alkeiskurssin käyneille tai muuten jo ajokokemusta omaaville

 • 5 kurssikertaa

 • Kurssilla opiskellaan ponien kilpavarusteet, erikoisvarusteet, kilpakärryillä ajo, volttausharjoitukset sekä ravikilpailusäännöt

 • Kurssin hinta: 150 €

PIRPANA-KURSSI

 • 5 kurssikertaa

 • Kurssi on tarkoitettu alle kouluikäisille. Kurssille tullaan vanhemman kanssa ja opetellaan yhdessä ponin hoitoa. Aikaisempaa hevoskokemusta ei vaadita.

 • Kurssilla harjoitellaan riimun laittoa ja talutusta, opetellaan harjaamaan poni ja putsaamaan kaviot sekä kokeillaan valjastusta, ajoa, satulointia ja ratsastusta. Lisäksi saadaan tietoa, mitä poni syö ja kuinka sitä päivittäin hoidetaan.

 • Kurssin hinta: 140 e

HOITOKURSSI

 • 5 kurssikertaa

 • Kurssilla opetellaan harjausta, riimun laittoa sekä ponin taluttamista. Lisäksi saadaan tietoa, mitä poni syö ja miten sitä lääkitään ja kokeillaan ponin satulointia, ratsastusta sekä valjastusta ja ajoa. Kurssilla käydään läpi ponin värit, merkit ja rakenne.

 • Kurssin hinta: 140 €

PONISYNTTÄRIT, TAPAHTUMAT, POLTTARIT JA MUUT TAPAHTUMAT


Tiedustelut ja varaukset: Heli Myllykoski, puh. 050 586 0813.

 

Tallillemme on mahdollista tulla viettämään syntymäpäiviä! Kutsuvieraat ja tietenkin päivänsankari itse saavat ajella ja ratsastaa poneilla. Poneja voi myös hoitaa ja harjailla. Mahdollista on myös, että tulemme ponien kanssa synttärisankarin kotipihaan, mikäli se tilan puitteissa onnistuu.

Meiltä voi tilata lisäksi tapahtumiin ponitalutusta. Myös esimerkiksi polttareiden kärryajelutukset onnistuvat.

Seinäjoen Poniravikoulu Facebookissa

Seinäjoen Poniravikoululla on omat Facebook-sivut, joita seuraamalla saat lisätietoa ajankohtaisista uutisistamme ja muista tapahtumistamme.

 

Facebook

Muksula – valvottu leikkipaikka

Muksulassa on muun muassa:

 • sohvia

 • pallomeri

 • leikkikalut

 • satukirjat

 • DVD ja videot

 • askarteluvälineet.

Turvallinen leikkipaikka lapsille tapahtuman aikana, olipa kyseessä ravit, kokous, näyttelyt tai perhejuhlat. Ravien aikana voit jättää 3–7-vuotiaat lapset valvottuun hoitoon.

Tietoa poniraviurheilusta

Poniravien ja ponilähtöjen määrä on kasvanut huomattavasti edellisiin vuosiin verrattuna. Lähtömäärien kasvu on johtunut pääsääntöisesti poniravien määrän kasvusta. Uusia harrastajia on saatu hienosti mukaan poniraviurheiluun. Turvallisuusasioihin ponilähdöissä on kiinnitettävä aina erityistä huomiota, ja näiden asioiden kertaaminen on jälleen ajankohtaista. Tänä vuonna on ajettu aiempaa enemmän myös montélähtöjä poneille.

Raviponi

Raviponit jaetaan kahteen kategoriaan. A-kategoriaan kuuluvat shetlanninponit, joiden säkäkorkeus on korkeintaan 107 cm ja B-kategoriaan muut puhdasrotuiset ponit ja shetlanninponit, joiden säkäkorkeus on 107,1–130 cm.

 

Raviponit ovat hyviä ja monipuolisia käyttöponeja silloin, kun niitä käsitellään johdonmukaisesti ja oikein. Aktiivisimmat monitoimiponit ovat mukana ratsastus-, ravi-, valjakko- ja näyttelytoiminnassa. Raviponin on oltava puhdasrotuinen.

 

Lisäksi 1.1.1997 jälkeen syntyneeltä ponilta vaaditaan jalostukseen hyväksytty isäori. Esimerkiksi islannin- ja eestinhevonen sekä Norjan vuonohevonen ovat hevosrotuja, joten niillä ei voi kilpailla poniravikilpailuissa.

Sääntö

Ravikilpailuoikeus voidaan myöntää ainoastaan ponille, joka on rekisteröity puhdasrotuisena ponina Suomen Hippos ry:n rekisteriin. Ennen 1.1.1997 syntyneen ponin isäoriin ei tarvitse olla jalostukseen hyväksytty. 1.1.1997 tai sen jälkeen syntyneillä poneilla tulee olla jalostukseen hyväksytty isäori.

 

1.1.2013 tai myöhemmin syntyneen ponin isäoriilta vaaditaan astutuslisenssi, joka tulee olla maksettu astutusvuonna. Isäoriin tulee olla myös jalostusarvosteltu, jotta jälkeläinen voi saada kilpailuoikeuden.

Raviponin nopeus

Raviponien juoksuennätykset vaihtelevat kilometriajoissa aina 4.00,0 ajasta 1.59,3a aikaan. Viimeksi mainittu on shetlanninponiori Golda Apachen juoksema maailmanennätysaika. B-kategoriassa kilpailevat russponit yltävät vielä nopeampiinkin aikoihin. 

 

Vuonna 2010 Suomessa ajettiin 431 poniravilähtöä. Suurin osa kilpailevista poneista on shetlanninponeja, mutta B-kategorian eli niin sanottujen isojen ponien määrä kasvaa myös koko ajan.

 

Linkeistä löydät hyödylliset oppaat, Raviponioppaan ja Mittausoppaan

Lisää hyödyllistä tietoa voi käydä lukemassa Suomen Hippos ry:n Poniraviurheilu-sivulta.

Ponimonté

Montélähtöjä on ollut tarjolla sekä A- että B-kategorian poneille niin poniraveissa kuin niiden ulkopuolellakin. Kuluvana vuonna kärrylähdöissä sekä montéssa on tehty useampia Suomen ennätyksiä ja taso on noussut kovasti. Myös jockeytyyli on tullut jäädäkseen ponimontéen.

 

Monté lajina sopii monelle ponille, sillä ponit ovat usein monipuolisia ja niillä ajetaan sekä ratsastetaan. Monté on kuitenkin vaativa laji sekä ponille että ratsastajalle. Tästä syystä ohjastajien, omistajien, valmentajien ja poniharrastajien vanhempien tulee olla selvillä lajin erityispiirteistä. Ratsastajalta vaaditaan hyvää fyysistä kuntoa, tasapainoa ja hyvää perusratsastustaitoa. Ponilla pitää olla ehdottomasti ratsastettu paljon, ja sen täytyy olla ravivarma sekä toimiva kaikissa tilanteissa.

Turvallisuus ja säännöt

Montélähdöissä on ravikilpailusääntöjen mukaiset vaatimukset ratsastajalta, ja nämä vaatimukset pitää huomioida jo ponia montéstarttiin ilmoittaessa. Samat vaatimukset ovat voimassa myös lämmittäessä ponia ratsain kilpailuaikana. Ponin varusteiden on oltava turvalliset, ponille sopivat ja oikein kiinnitetyt niin kuin kärrylähdöissäkin. Ponimontéssa turvaliivin käyttö ja kärrylähdöissä potkuremmin käyttö on suositeltavaa.

Poni voi myös käyttäytyä eri tavalla kärryistä ajettuna kuin montéssa. Kun ponilla on tarkoituksena ajaa montéa, on ohjastajan ja ponin syytä harjoitella yhdessä hyvissä ajoin ja useampaan kertaan ennen starttiin ilmoittamista. Jos ohjastaja ei tunne ponia entuudestaan, on kilpailutilanne väärä paikka lähteä tutustumaan poniin. Ponin kokeileminen kotona ei riitä valmistautumiseksi lajin aloittamiseen, vaan sillä pitää käydä myös raviradalla harjoittelemassa montéa. Sama pätee myös aloittelevan ponin kärrylähtöön valmistautuessa.

Viime aikoina ponilähdöissä on ilmennyt vaaratilanteita. Niiden välttämiseksi vetoamme, että ohjastajat ja heidän vanhempansa, vastuuvalmentajat sekä raviratojen toimihenkilöt kiinnittävät edellä mainittuihin asioihin vakavaa huomiota.

Poniraviurheilun tarkoituksena on olla turvallinen ja kasvattava harrastus, jossa sijoituksen ei tulisi olla tärkeintä. Reilu yhteishenki tulee muistaa kilpailutilanteessakin, ja näin kaikille jää kotiin viemisiksi reipas ja iloinen mieli.

 

Toivotamme turvallista poniraviurheilua kaikille nuorille ja innokkaille harrastajille.

 

Helena Hyvämäki

nuorisovastaava, Suomen Hippos ry 

 

Nina Malmberg-Salonen

nuorisotoiminnan yhteyshenkilö, Suomen Montéohjastajat ry

Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, käytämme kumppaniemme kanssa sivustolla evästeitä. Jos et hyväksy evästeitä, muuta selaimesi asetuksia. Lisätietoja. Hyväksyn evästeiden käytön jatkamalla sivuston käyttöä.